Bakonyalja, na meg egy kis Balaton-felvidék

Túra kényszerpályán

Erre a túrára ???? pontot adok. Az időjárás eleve tökéletes volt, végre nem volt hőség. A táj gyönyörű, magáért beszél. Aztán még elrejtve olyan szépségek benne, mint az úrkúti őskarszt (ajánlott úticél!) Vagy a völgyben megbújó Öcs falu…. Volt nagy zaba a Vigántpetendi langallósnál, süti Nagyvázsonyban. Kedvesemmel randi többször, majd 53 km együtt. A végére meg szép kis szintemelkedési szám összejött, és a legjobb az egészben az, hogy el sem fáradtam ????????

A program az utolsó pillanatban derült ki. Tehát, ott túrázunk, ahol szállást lehet foglalni augusztus 20.-ára….. Így kerültünk az Ajka melletti , jó mélyen az. erdőben található
Hubertus turistaházba. Bakony, újra!

Mivel eléggé dimbidombis túra nézett ki, reggel már alternatív útvonalon indultunk.
Reggel 6 után nem sokkal kezdtem meg az utamat, a gyönyörű, de hűvös erdőben, 4 km gurulassal lefelé a Kab-hegyről. Hát nem állítom, hogy nagyon melegem lett volna, de Ajkára beérve, majd onnan tovább haladva elmúlt a fázhatnékom, ugyanis itt minden falu gödörben van, de ahhoz, hogy elérd, előtte még kell mászni az előtte álló hegyet. Kislőd, Városlőd, Szentgál … Ha jól számoltam, hat hegyet másztam meg Úrkútig, ami a változatosság kedvéért nem völgyben, hanem hegyen található.
Itt taliztlunk Kedvesemmel.

Az őskarszt egy érdekesen kialakult képződmény, itt olvashatsz róla, ha érdekel.

1,5 óra alatt végig járható tanösvény kapcsolódik hozzá.

Mi azonban csak leültünk a kialakított pihenőhelyre, majd egy kedves cica asszisztálása mellett kajáltunk.

Ezután fotózkodtunk a különböző szikla-képződményekkel… Ezt a helyet egyszer érdemes megnézni, ajánlott úticél!

Pihenőnk után a 77-es út felé vettük az irányt, legurultunk a Bakonyból hosszú kilométereken át ereszkedve.
Itt szétvált kis csapatunk, Kedvesem Nagyvázsony felé vette az irányt, én meg Tótvázsony, majd a felette található hegy mászásába kezdtem.

Háttérben a Kab-hegy

Ezt a szakaszt nagyon élveztem.

Majd Barnag, Vöröstó hullámos, újra épülő vidékén át én is megérkeztem Nagyvázsonyba, ahol Kedvesem egy cukrászdában az ország tortájával várt. Hát érdekes cukrászati termék, az biztos.

Innen egy rövid emelkedős szakasz leküzdése után, majd a kilenckanyaros szerpentinen leereszkedve Vigántpetendre, azon belül az ebéd helyszínére, a langallóshoz értünk.

Elől Vigántpetend házai, a fasornál a 77-es út

Régóta ismerem ezt a helyet, finom, házias ételek kaphatóak itt. Kedvesem nem is aprózta el; csülkös pacalt evett velős langallóval ????

Én szerényen csak babgulyást ettem túrós rétessel, ami pont elég volt ahhoz, hogy ne legyen kedvem elindulni a Bakonyba visszamászáshoz…

Azért nekiduráltam magam…. Kapolcs érintésével indultunk felfelé. A taliándörögdi űr-távközlési állomás mellett haladtunk el. Ennek a funkciójáról, jelentőségéről itt olvashatsz.

Aztán csodás dimbidombi kezdődött újra. Meg kell említenem Öcs faluját, mely meglepetésként szolgált számomra, hiszen úgy megbújt a dombok között a völgyben, hogy konkrétan sehonnan nem volt látható a tájban, csak amikor konkrétan befordultunk a völgybe. Nagyon tetszik az elhelyezése!

Látod a képen Öcs falut? Én nem….

Innen még egy fennsíkon átkelve, majd Padragkút érintésével mászhattunk vissza a Kab-hegyi erdei szállsunkra.
Egy ilyen hirtelen megszervezett túra is sikerülhet jól  – kicsit húztam az orrom a helyszín miatt – de mégiscsak nagyon sok élménnyel gazdagodtunk ma is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.