Fertö-tó kör

Maradjunk annyiban, hogy ezt a szórakozást még megengedtem magamnak  😉 Mivel a Balatont még nem bírom egészben megkerülni (kicsit sok az a 200 egyszerre… 🙁 ) ez a tó maradt, amit még nem fedeztem fel kerékpározás szempontjából  😉 Szóval…. Fertő-tó kör! Nyárligetről indultam, Fertőd, Fertőrákos felé. Meglepően takaros falvak vannak Magyarországon, 90 %-ban tökéletes kerékpárutak.

Az Eszterházy-kastély érintése után legközelebb a Balfi-víz forrásánál álltam meg inni. (jó kénes a víz)

Na de ez után kezdődött csak a móka! Balftól a kerékpárút a szőlőhegy oldalában vezet, kellemes dombokkal, 8%-os emelkedőkkel-lejtőkkel, váltakozva.

Fertőrákostól délre kb. 2 km-en egy erdei szakaszon kavicsos úton lehet haladni.

Fertőrákosra beérve a városi utak is szépen emelkednek végig a határ felé…. A kerékpárúton, a határnál az osztrák rendőrök bólintása után…. Irány a szőlőhegy!! Fertőmeggyes, Ruszt határában dettó ugyanúgy megy a kerékpárút, mint Magyarországon. Persze mindenünnen gyönyörű panoráma látható a tóra! Nem baj, legalább megtudtam, hogy alakul az idei termés  😀

Persze mindegyik kisvárost érinteni nagy élmény, csodálatos, takaros kisvárosok, pezsgő élettel, mintha nemtudomén, milyen fürdőhelyen lennénk.

Ruszt után pedig lejőve a szőlőhegyről, a kukorica- és napraforgómezők közt kanyaroghatunk  🙂 Mindig vártam, mikor érek már egy kisvárosba, mert nagyon tetszettek, igazán!
Az északi végen egyérteműen Nezsider a központ, itt pihentem kicsit. Aztán délnek fordulva hamarosan elértem Pátfaluba (Podersdorf). Szerintem a legnagyobb, legjobban kiépített üdülőhely, stranddal vizibiciklivel, világítótoronnyal. 

Podersdorftól délre volt még hátra 31 km-em. Ezen a szakaszon úgy éreztem, egy kicsit kifogytak a szórakoztatásból a területgazdák; elég unalmas szakasz volt. Ráadásul Illmitztől Nyárligetig egy fia kerékpárossal nem találkoztam. Pomogy (Pamhagen) és Fertőd között a kerékpárút minősége pedig….hagyjuk.
Összességében nagyon jó a minősége a kerékpárutaknak, infrastruktúrának. Látszik, hogy nem tegnap kezdődött a kerékpáros turizmus arrafelé. Számtalan árnyas pihenőhely, kávézó, söröző, csárda, kemping, panzió hívogatja az ilyenfajta turistákat.
Szumma szummárum, nagyon tetszett.

Ja, és a teljesítményemről:
Balfig tartó lendületem aztán egy kicsit alábbhagyott a szőlőhegyeken, bár élveztem, de 83 km után pihennem kellett, mert az örökösen félig szembe fújó szél, meg a szokatlanul magas relatív páratartalom kicsit többet kivett a kelleténél… Na de a győzelmet nem kell magyarázni!! Megvan!!
124 km / 678 m / 18,5 km/h átlagsebesség

. A túráról térképet, fotókat ITT találsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.