Bakony

avagy körtúra sok szép erdővel, majd hőségriadóval a végén ????

Itt nincsenek mély szakadékok és égbe törő sziklák, ellenben van sok hegy-völgy, szép hűvös erdők, patakok és megannyi apró gyöngyszem. Nagyon kellemesnek indult a túra, majd az utolsó másfél órában küzdelemmé vált az elhatalmasodó 38 fokos hőséggel….

Reggel sajnos elég későn tudtam elindulni, jó lett volna legalább másfél órával korábban indulni. De ma ez így sikerült. Már induláskor 21 fokot mutatott a hőmérő….

Rögtön hegymenettel indítottam, ami azt jelenti, hogy 12 kilométeren keresztül. Ekkor még nagyon jó volt minden, jól bírtam a hegyeket, és hamar megláttam Zircet lent a völgyben.

Zirc látképe az apátsági templommal…

…és vidám Manóval

Zirctől aztán újra hegynek fordultam. Borzavár és Porva elhagyása után pedig kavicsos úton találtam magam. Dehát ez volt a terv; kis montis részt is betettem a tervbe.

Kavicsos úton, háttérben a Köris-hegy (nagyításért katt a képre)

Innen már simán rá lehetett látni a Bakony legmagasabb pontjára, a Kőris-hegyre (709 méter tszfm) és annak a tetején a Vajda Péter kilátóra.

Kőris-hegy-tető

Szép lassan beértem a gyönyörű erdőbe.

Végre erdő!

A hűvös erdőben rögtön megtámadtak valami csípős légy-féle lények. Egyik kezemmel csapkodtam, a másikkal vakaróztam, a többi végtagommal meg tekertem felfelé a hegyre.

Kitartó védekezésemnek köszönhetően szerencsére egyszer csak eltűntek. Én meg élvezkedtem hegynek fel, az erdőben.

De jó itt!

Még pár perc tekerés felfelé, aztán a hegy le volt győzve ???? A bicikli meg elkezdett gurulni lefelé. Itt nyolc kilométer gurulás következett. Az út is egyszer csak átváltott aszfaltra, hatalmas élvezkedés kezdődött, de csak addig, amíg az egész át nem alakult kátyú-kerülgetéssé.

Szép és hűvös erdő

Mindenesetre hamar leértem Bakonybélbe. Itt egy kis pihenőt tartottam, majd egy nagyon jó csapatás következett a Gerence-völgyében.

Bakonyerdő szépség

Ezt a részt nagyon élveztem, de aztán leértem a Bakonyból a síkságra. Innen Gic felé tekertem tovább, mert az volt a terv, hogy Bakonyszentlászlónál kapaszkodok vissza a Bakonyba .

Két rövidebb pihenő után el is értem ahhoz a ponthoz, ahol el kezdett kezdeni a mászást. Még szerencse, hogy erdőben kezdtem a kapaszkodást, mert ekkorra a hőmérséklet kezdett extrémmé válni, de az erdőben szerencsére kb. 5-8 fokkal hűvösebb volt. Az utolsó 25 kilométeren a szint folyamatosan emelkedett, az én erőmet meg jól kiszívta a 38 fok árnyékban… Már minden emelkedő előtt vissza kellett kapcsolnom ???? Jájj… az utolsó tízen még erdő se volt, csak nap. Küzdelmes volt, de az utolsó ötöt azért megnyomtam, és épségben beértem a célba ???? Továbbra is megfontolandó (amit eddig is tudtam) hogy hőségriasztáskor korán kell elindulni!!

A végére egy négy számjegyű szintemelkedés is kikerekedett ????????

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.